maandag 25 mei 2015

Subway: eat fresh

We kennen allemaal die lekker geurende broodjes van de Subway. Die broodjes die er "ow zo gezond" uit zien! Mensen die op hun eten letten kiezen steeds vaker voor een Subway broodje dan voor een lekere burger van de Mac Donalds, dit omdat Subway een broodje klaarmaakt met verse producten erop.
Een broodje vol met groentes en sla en kip uit de oven is niet zo ongezond zou je zeggen?

Subway: Eat Fresh luid de slogan! Maar is het wel zo vers als dat wij mensen denken?
Het klinkt wel goed: verse sandwiches met natuurlijke verse ingrediënten. Subway staat er ook om bekend dat ze gezonde producten leveren en ze ogen ook gezond. Thanks to advertising!!! Doordat ze veel reclame maken voor hun zogezegd "verse en gezonde"producten geloven mensen ook dat het zo is.
Maar denk eens na over de geraffineerde witte bloem in het brood en het alarmerend hoge natriumgehalte in het  vlees. Vandaag de dag dankzij de wonderen van televisie zijn de Subway ketens ingebed samen met Mac Donalds en andere fastfood restaurants. 

Maar waarom denken wij nou dat Subway daadwerkelijk gezond is? Het probleem is wat ik in theorie de: gezonde Relativiteitstheorie noem. Dit gebeurt wanneer we  een voedingsproduct meten dat is van nature slecht voor je tegen een andere dat we waarnemen als slechter, en kies de eerste met een bepaalde zelfverzekerdheid dat we een gezonde keuze maken. Een klassiek gezondheid relativiteit slip is bij het kiezen van een Subway Sandwich over een Big Mac. Omdat wat ze zelf zeggen hun broodjes vers en een laag vetgehalte bevatten. Echter, alleen omdat een levensmiddel lager in vet is, is het niet altijd goed voor je.
Ik had het al eerder over hun geraffineerde witte bloem in het brood en het vlees met een te hoge natriumgehalte. Denk is na: Is het dan werkelijk zo vers als dat ze daadwerkelijk zeggen? Wanneer word vers beschouwd als er een dier 5a6 maanden geleden word gedood en vol word gestopt met conserveringsmiddelen? 


Is Subway nou gezonder dan Mac Donalds? In realiteit is het of je van de 30e etage springt in plaats van de 40e! Het kan komen als een schok om te horen dat de vele gemeenschappelijke Subway broodjes eigenlijk hoger in calorieën zijn dan een aantal standaard burgers van  de Mac Donalds. Een Big Mac heeft  540 calorieën, met 29 gram vet en een dubbele Quarter Pounder met kaas komt op 740 calorieën met 42 gram vet. Best slechte cijfers, maar die van de Subway is nog erger. Een broodje Low Fat Chicken Sandwich heeft 640 calorieën en 9 gram vet, terwijl een laag vetgehalte zoete ui Kip Teriyaki Sandwich heeft een gierend 760 calorieën met 9 gram vet. En terwijl ze minder vet bevatten dan de meeste van wat ze als voedsel noemen bij de Mac Donalds, een calorie is een calorie, ongeacht waar het vandaan komt, en als je  meer neemt dan wat zou mogen, dan word je nog steeds dik.

5 opmerkingen:

  1. Ja, ik hoor ook heel veel mensen zeggen: "Laten we naar de Subway gaan, want dat is een stuk gezonder". Misschien is het zo als je de sausjes en vleeswaren enz. achterwege laat, maar dat maakt het nu juist lekker ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik boycot eigenlijk alles wat vanuit amerika komt kwa ketens. Ook Starbucks, lekker joh beestjes en xtra suiker in je koffie jukkk! No thnx not for me :) nuchtere Hollander maybe, maak mijn eten en drinken zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Starbucks gaat er wel in en ik maak me ook wel eens schuldig aan de Burger King ;). Soms een cheat moet kunnen haha.
      Maar euhm beestjes?

      Verwijderen